BOSCH
CMC
Creative Marketing Communications
Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:
01/5/'01 – Internettoegang snel, sneller, snelst - Internetten kan steeds sneller; ook voor de consument. Van het 28k8-modem tot en met de satelliet, en binnenkort zelfs draadloos, de keuze is aan de gebuiker. Maar of die door de bomen het bos nog ziet? Uiteraard biedt het internet zelf uitkomst.
Om het net op te komen heb je een toegangverschaffer nodig. Bij de ‘traditionele’ internetaanbieders (te bereiken met een gewoon modem via een reguliere telefoonlijn of via een ISDN-verbinding) zijn er grofweg twee categorieën. De gratis abonnement verstrekkers (je betaalt geen maandbedrag, maar wel de telefoontikken) en de reguliere ISP’s (internet service providers) die tegen een tarief van een of enkele tientjes per maand je toegang tot het WWW verschaffen. Plus de telefoontikken uiteraard.Internetwonderboy Ben Woldring heeft op zijn site alle plusjes en minnetjes keurig Hollands bij elkaar gezet. Tot op de cent nauwkeurig dus. Ook als je naar een kabel-, ADSL- of satellietverbinding op zoek bent, biedt Ben’s database uitkomst. Vooropgesteld dat je een beetje thuis bent in de terminologie. Ook de Limburgse internetproviders zoals CobWeb, Cubic Circle, Plex of Internet Limburg staan in zijn opsommingen.
Beginnende internetters, die bovendien niet of nauwelijks thuis zijn in de digitale wereld, raad ik altijd een ‘betaalde’ provider aan, die je makkelijk telefonisch kunt bereiken! Want niets is zo irritant dan eindeloos wachten (al dan niet via vaak een betaalde 0900-hulplijn) op een helpdesk-medewerker, die je na een kort vraag- en antwoordspel, weer het digitale bos instuurt. Ten opzichte van de gewone telefoonlijn staat ISDN één trede hoger (gaat sneller). Het abonnement is veelal duurder. En je kunt tegelijk internetten en bellen (of gebeld worden). Dubbel ISDN gaat uiteraard nog sneller.Tegenwoordig is internet via de kabel in tal van plaatsen beschikbaar. Voor de nog frequentere en geoefendere gebruikers biedt de kabel - boven ISDN - uitkomst. Nog sneller, geen telefoontikken meer, en voor een nog hoger bedrag per maand (doorgaans tegen of rond de honderd piek per maand). Helaas is internet via de kabel vaak in handen van logge, bijna monopolistische organisaties, zoals Essent. Een aansluiting regelen of telefonisch contact opnemen, het zijn perikelen die zeer regelmatig de media halen. In negatieve zin wel te verstaan. De goede informatiebron overigens voor internet-via-de-kabel is www.kabelmodem.nl.
Naast de kabel wordt Nederland de laatste maanden met ADSL gebombardeerd (het antwoord van de traditionele ISP’s op het kabelfenomeen). ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een techniek die breedband internet mogelijk maakt via de telefoonlijn. Je krijgt dan een vaste en directe verbinding via de telefooncentrale met de provider. Dat kost geen tikken meer, maar een vast bedrag per maand (ongeveer gelijk aan de kabeltarieven). Het is veiliger en sneller, en je bent bovendien niet meer afhankelijk van de drukte die veroorzaakt wordt door de medegebruikers. En er zijn méér aanbieders, dan op de kabel. Lees er alles over op www.adsl-online.net. Het satellietverhaal is voor beginners nauwelijks een optie. Handig om grote zaken te downloaden, maar voor real-time surfen minder interessant. Omdat er altijd een vertraging in zit. Startpagina satelliet.pagina.nl helpt je verder. Draadloos internet tot slot (niet via de GSM), is voor de echte heavy users een supersnel en stabiel alternatief (vaak nog het bedrijfsleven). CobWeb verzorgt overigens een van de eerste echte operationele microgolf netwerken ter wereld. Lees er alles over op hun site.Kortom, er zijn duizend en één factoren, die je ‘access’- keuze kunnen beinvloeden. Tests van providers (zoals de www.providerenquete.nl van Paul van Zwieten of Vuurwerk’s www.providertest.org) zeggen absoluut niet alles. Integendeel. Ze geven vaak een subjectieve momentopname van de grote spelers. Wil je zelf beoordelen of en hoe snel jouw verbinding is, doe dan zelf de test via www.fileweb.nl.
Meanwhile, surf ze.Marc Bosch
N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...